Obedience seminář Praha - reportáž

03.11.2011 19:23

29. října 2011 se v OSA Panda konal seminář s úspěšnou závodnicí, trenérkou a účastnicí mnoha seminářů, Luckou Gabrielovou. Přestože se Lucka zaměřuje na obedience, tedy výcvik poněkud odlišný od sportovní kynologie, opravdu měla co říct i lidem, kteří nemají v plánu se obedience přímo věnovat.
V první části teorie trvající 3 hodiny, která se uskutečnila v příjemném prostředí restaurace, byly probírány jednotlivé cviky tak, jak jdou v obedience za sebou. Při té příležitosti nás Lucka zahrnovala spoustou nových informací o výcviku pomocí pozitivní motivace, kterou používá. Zdůrazňovala nutnost toho,
aby pes chtěl s námi aktivně cvičit. Uvedla příklad své papilonky, která ač velmi aktivní a inteligentní, měla občas problémy až s přílišnou samostatností. Sama vidí největší rozdíl mezi průměrnými a špičkovými jedinci v celkovém přístupu ke psu, kde jsou důsledně dodržována nastavená pravidla. Ve výcviku použivá často klikr a cvičí pomocí tzv. "shapingu" a na "lidském modelu" nám vysvětlovala proč jsou fyzické korekce (jako tlačení na zadek, škubání, taháni apod.) málo učinné. Důležité je aktivní pochopení cviku psem. Další podstatnou věc, kterou ve výcviku používá, je D.A.S.H. princip od známe cvičitelky Sussan Garrett. Jednotlivá písmena znamenají v angličtině - touha, přesnost, rychlost, prostředí. Tzn. v první řadě je nutné psu dodat touhu pracovat s Vámi a pro Vás, následně přesnost, rychlost a nakonec jakékoliv prostředí ve kterém zvládá cvičit. Myslím, že se jedná o základní a velice důležitý princip veškerého výcviku. Po pauze na výbornou kulajdu následoval praktický výcvik ve výcvikové hale, kde každý měl možnost vyzkoušet si dva cviky a následovalo řešení problémů. Myslím, že všichni byli spokojeni a na psech bylo vidět řada okamžitých zlepšení, někdy i výrazných, při použití rad instruktorky. Teď už záleží jen na nás kolik času budeme věnovat nácviku a jak využijeme získané znalosti.
Chtěla bych poděkovat všem zůčastněným a Lucce Gabrielové za předané znalosti. Byla jsem ráda, že se na semináři ukázalo hodně lidí, kteří mají zájem o výcvik malých plemen. Ještě jednou všem díky!

Alena Kutíková

—————

Zpět