Shrnutí sezóny 2012

11.02.2013 22:51

Rok 2012 znamenal ve výcviku malých plemen další období vzestupu. V platnost vstoupila novelizace Národního zkušebního řádu, dočkali jsme se uspořádání Mistrovství republiky a rostl počet psů na všech úrovních výkonnosti.

Nový zkušební řád a úspěšnost zkoušek

Novelizace přinesla zejména úpravu náplně speciálních cviků, přesunutí cviků aktivní obrany do speciálky ZMPO a jejich nahrazení revírem na makety a zejména zavedení nejvyšší úrovně ZMP3 (obdoba ZVV3). Tuto nejvyšší metu se podařilo pokořit hned v dubnu Františku Vanžurovi st. se stafordem Flashem Wizard Bull a v listopadu se k němu připojila Zuzana Rozová s malým kníračem Queen Daggi z Roznetu. Celkem se podařilo složit přes 30 zkoušek malých plemen, což je v novodobé historii tohoto výcviku rekordní počet. Vedle toho byly složený desítky zkoušek dle dalších řádů jako např. KJČR Brno či IPO, kde malým plemenům nahrávají nové zkoušky vyhledání předmětů StPr.

Závody – černobílý rok

Soutěžní sezóna byla zahájena dvěma závody s překvapivě nízkou účastí, po nichž si řada z nás kladla otázky, zda se psovodi opravdu stačili včas připravit na nový zkušební řád a jaký bude zbytek sezóny. Vše se však zlomilo červnovým závodem v Chlumci n. C., kde bylo i přes velké horko velice slušné zastoupení psovodů a ještě o pár více jich pak dorazilo na podzim na mistrovství republiky. Malí byli také k nepřehlédnutí na některých smíšených či stopařských závodech, např. v České Třebové, Domažlicích, Častolovicích apod. V roce 2012 došlo k znovuobnovení bodovací soutěže přes více závodů – Ligy malých plemen.

Mistrovství republiky

8.-.9. září jsme se sešli ve středočeském Podlešíně na prvním novodobém mistrovství republiky malých plemen, kde byla kromě standardních kategorií také první možnost zazávodit si podle nových zkoušek ZMP3 a ZMPO. Pořadatelé připravili trochu polní podmínky a zejména prostor pro poslušnost a revíry byl hodně nerovný, přesto byly k vidění skvělé výkony. Mezi nimi je třeba zmínit 283 bodů vítězky kategorie ZMP1 Šárky Pravdové se psem Ozzákem, 100 bodů na stopě Jardy Strouhala a knírače Urga v téže kategorii a také obhájení zkoušky ZMP3 mistrem republiky Františkem Vanžurou st. Velkým přínosem byla také řada splněných zkouškových limitů. Je vidět, že malá plemena mají na to skládat řadu zkoušek, jen musí mít pro to podmínky. V každém případě se budeme těšit na příští mistrovství v Rumburku.

Výcvikové akce

V roce 2012 také pokračovala série výcvikových seminářů pořádaných Klubem výcviku malých plemen, která byla v létě zpestřena speciálním přípravným víkendem na výše zmiňované mistrovství. Klub také provozuje diskusní skupinu, která umožňuje výměnu zkušeností a výcvikových metod.

Zajímavosti ze sezóny 2012

• Malý pes složil poprvé obranářskou zkoušku ZPO1 - stafbul Archie Jana Kubrichta
• Na ZMP2 letos dosáhli dva knírači a poprvé bígl, na ZPS1 také poprvé trpasličí pinč
• Tři malí psi se zúčastnili kvalifikací na MČR stopařů dle FH2. Stafík Flash Františka Vanžura st. při této kvalifikaci získal třetí titul CACT a následně titul Český pracovní šampión

(Vyšlo v časopise Psí sporty č. 1/13)

—————

Zpět